Arkitekten Lotta Sundell på Arkitektbyrån Karin Petterssons arkitektbyrå i Ängelholm har ritat de nya husen på Elineberg. Här är hennes egna ord om de nya husen:
”Det har varit en spännande och rolig utmaning att rita de nya husen på Elineberg. De tuffa miljö- och energikraven från EU-projektet NEXT Buildings har varit en del i husens utformning. Vi har arbetat med att göra detta till en tillgång istället för ett hinder. Till exempel bildas härliga fönsternischer i de välisolerade väggarna.

Störst fokus har legat på att ta fram riktigt bra lägenheter i olika storlekar. Samtliga lägenheter ligger över hörn, med fönster i minst två väderstreck. Utsikten syns redan från den rymliga hallen. Alla lägenheter har kök och vardagsrum i öppen eller halvöppen planlösning med utgång till en fin balkong eller uteplats.

En viktig del i skissprocessen har varit att foga in tre nya hus i ett befintligt sammanhang. De nya husens ljusa och mörka tegel samspelar med de befintliga husens gula. Accentfärgen på och invid balkongerna och på entrédelen tar upp kulören från takteglet som redan finns i området. Samtidigt ger den en modern och samtida ”touch” åt Elineberg.

Förtätningen av det redan väl inbodda bostadsområdet kommer bli en tillgång för både gamla och nya hyresgäster. Vi hoppas att den goda stämningen från gamla tider kan bli ännu bättre när fler får dela den!”

På bilden syns från vänster: Maria Persson (byggnadsingenjör och handläggare), Lotta Sundell (arkitekt), Åsa Pålsson (byggnadsingenjör)